15 жовтня – Всесвітній день боротьби з раком молочної залози: ось про що мусить знати кожна жінка

Здоров'я

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Всесвітній день боротьби з раком молочної залози. Фото: tkml2.te.ua

Всесвітній день боротьби з раком молочної залози. Ця хвороба лідирує серед онкологічних захворювань у жінок

Кожного року в Україні та світі відзначають Всесвітній день боротьби з раком молочної залози. Ця дата надзвичайно важлива, адже велика кількість жінок ведуть боротьбу з цією хворобою.

Більшість жінок не знають симптомів хвороби, тому зволікають з походом до лікаря до останнього. Важливо підвищити обізнаність жінки і спрямувати увагу на ранню діагностику, радить likicontrol.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З РАКОМ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ?

У 1993 році виникла ініціатива затвердити відповідний день і з того часу він активно відзначається у 44 країнах світу.

Рак молочної залози – найпоширеніший різновид онкологічних захворювань серед представниць прекрасної статі. Хвороба з кожним роком молодшає, а кількість хворих - збільшується. Своєчасне звернення пацієнта до спеціаліста дає можливість діагностувати рак молочної залози на ранній стадії. В такому випадку шанси на повне одужання сягають 96%.

За статистикою, захворюваність населення України на злоякісні новоутворення молочної залози за останні 15 років збільшилася більше ніж в 2 рази.

Сумна статистика

  • В 2019 році рак грудей було діагностовано у понад 13 000 українок, з них 40% померло, кожна десята жінка після встановлення діагнозу не прожила і року.

  • Зазвичай жінки досить пізно звертаються до медичних установ, у зв’язку з чим в 25% випадків хвороба діагностується на останніх стадіях, коли лікування дає найменший ефект. Проте успішна терапія можлива у разі ранньої діагностики. Дані свідчать: якщо за допомогою профілактичного огляду виявити хворобу на ранніх стадіях розвитку, то вірогідність повного одужання суттєво підвищується.

  • Понад 90% жінок, яким діагностовано першу стадію раку грудей, повністю перемагають хворобу.

  • При лікуванні другої стадії надію на позитивний результат від терапії можуть мати 80% жінок та у разі 3-ї стадії – для 50% жінок лікування є ефективним.

  • Понад 15 мільйонів жінок у всьому світі хворіють на рак молочної залози.

  • Від раку грудей щорічно помирає понад 6 мільйонів жінок

Чому важлива ця подія

У світі рак займає друге місце за смертністю. Ця підступна хвороба, від якої вмирає безліч людей. Рак може розвиватися безсимптомно, тому можна виявити його, коли вже надто пізно.

Але попри страшні наслідки рак не є вироком. При своєчасному лікуванні можна прожити багато років. На жаль, сьогодні не існує достатньо ефективних, науково підтверджених методів профілактики раку молочної залози, але зменшити ризик можна відмовившись від поганих звичок та підтримуючи здоровий образ життя.

Важливо поширювати серед населення правильну та правдиву інформацію, важливо прислухатися до порад медиків, які з особливою силою лунають у Всесвітній день боротьби з раком молочної залози та дають надію на майбутнє.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Не забувайте, що турбота про себе має бути у пріоритеті кожної жінки. Регулярно проводьте самообстеження і періодично відвідуйте мамолога.