Що їсти у спеку, аби охолодитися — ідеальне меню від дієтолога Скиталінської

Дієти та харчування

Дарія Кириленко

Редакторка стрічки новин

Що їсти у спеку, фото: Freepik

Є продукти, які охолоджують організм

Якщо ви погано переносите спеку, зверніть увагу на продукти, які охолоджують організм. Раніше ми писали, чим вгамувати спрагу влітку, а тепер підкажемо, що їсти, аби краще себе почувати.

Віце-президент Асоціації дієтологів України Оксана Скиталінська розповіла, що їсти у спеку. Ці продукти охолоджують та підтримують організм, насичуючи його корисними речовинами. у спеку так важко щось їсти, але без їжі теж не можна.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Меню на спеку від експерта, фото: Freepik

Отож, зі слів експертки, у першу чергу потрібно пити усе прохолодне. Якщо потієте — додавайте сіль у воду. Допомагає і гарячий чай. Саме він зменшує температуру тіла.

Чай допомагає швидше потіти і таким чином знижувати температуру тіла. Зелений і чорний, в кожному своя користь,
— зазначила Скиталінська.

Додала, що потрібно їсти їжу, яка швидко засвоюється. Наприклад, овочеві холодні супи, окрошка без м’яса, але з яйцями, — і їх трохи більше. Не можна їсти важку їжу, яка навантажує шлунок, кишківник, підшлункову та печінку.

Що їсти у спеку — поради дієтолога, фото: Freepik
Не їмо всякі смажені пиріжки, чебуреки, пончики, смажене м’ясо, рибу, жирне, з кремами, наваристі бульйони, холодці. Вони погіршують перерозподіл крові і забирають її від шкіри і капілярів, які здійснюють терморегуляцію,
— пояснила Скиталінська.
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також лікар акцентувала, що додатково варто пити калій та магній, тому що у спеку організм їх втрачає. Чимало калію є в овочевому відварі: наприклад, вода від вареної картоплі.

Ідеальне меню від Скиталінської:

Їмо вранці та ввечері, коли прохолодно. Вдень п’ємо воду, морс, айран, їмо овочі та фрукти, овочеве пюре, охолоджені рагу. Обов’язково їмо протизапальні продукти, адже спека — це стрес для організму, а в стані стресу людина схильна швидше підчепити інфекцію. До таких продуктів належать ягоди, із капусти або руколи.

Не вживаємо ніякі магазинні солодощі. поєднання великої кількості нездорових цукрів і насичених жирів, а також транс-жирів погано впливають на роботу печінки, мозку, розбалансовують обмін речовин,
— розповіла дієтолог.

Додала, що морозиво їсти не варто, але морожений фруктовий лід — можна. А ще зауважила про гігієну і фізичні навантаження. Мийте руки, ховайте голову від Сонця і пийте електролітні напої.

Які продукти рятують у спеку, фото: Freepik

Рецепт електролітного напою:

1 склянка апельсинового соку
½ чайної ложки солі
1 чайна ложка питної соди
Усе це розведіть водою до 1 літра і пийте по 1 склянці упродовж дня.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали про смачну воду. Експерт розповів, що додати, аби поліпшити смак, і водночас було корисно.

Важливо

Вся інформація медичної тематики та інформація, що стосується здоров׳‏я, розміщена на сайті Хочу.ua, має виключно інформаційний характер і не є медичними порадами. Будь-які поради медичного характеру, зокрема щодо прийому тих чи інших препаратів, може давати тільки фахівець. Якщо у вас виникли проблеми зі здоров׳‏ям, зверніться до лікаря.