Корисно не лише для вегетаріанців: чим замінити білок у харчуванні

Дієти та харчування

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Рослинний білок. Фото: rivne1.tv/

Можливість збалансувати харчування при особливій дієті

Будь-яка дієта чи збалансоване харчування передбачає вживання білка у раціоні на постійній основі. Найчастіше організм отримує білок з продуктів тваринного походження: яєць, м’яса та риби. Що ж у такому випадку робити людям, які не вживають такі продукти з певних причин, розбираємося далі.

Білок - це джерело амінокислот, які бувають замінні, які ми можемо створювати самі, і незамінні, які ми отримуємо з їжі. Чим можна замінити білок, розповідає realsimple.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Амінокислоти - це своєрідні цеглинки для побудови м’язів. Вегетаріанці та вегани мають велику потребу у білковій їжі, спортсмени, легкоатлети та люди старшого віку також мають вживати більше білка.

Багато вегетаріанців, відмовившись від їжі тваринного походження додають в раціон пивні дріжджі і молочні продукти, щоб покрити нестачу вітамінів. Загальна рекомендація щодо споживання білка становить мінімум 0,8 грама білка на кілограм ваги тіла, або 0,36 грама на фунт щодня, за словами дієтолога Аманди Блехман.

Вегетаріанські джерела білка

  • Найбагатші рослинними білками бобові культури (квасоля, горох, соєві боби), а також кольорова і брюссельська капуста, броколі і кукурудза. Білки капусти і бобових культур за амінокислотним складом наближаються до тваринних білків і містять незамінні для нашого організму амінокислоти.

  • Молочні продукти. Грецький йогурт під час сніданку може забезпечити приблизно 18 грамів білка.

  • Горіхи. Мигдаль, арахіс або фісташки забезпечать білок і просто ідеальні для перекусів.

  • Фрукти. Ожина, малина та вишня, які можна вживати, як десерт.

Рослинний білок засвоюється організмом тривалий час і не на 100%, що допомагає відмінно контролювати почуття голоду. А клітковина, що міститься в продуктах рослинного походження, покращує роботу травної системи.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про переваги кольорової дієти. Для кого вона підходить ідеально і що можна вживати, дізнавайтеся тут.

Важливо

Вся інформація медичної тематики та інформація, що стосується здоров׳‏я, розміщена на сайті Хочу.ua, має виключно інформаційний характер і не є медичними порадами. Будь-які поради медичного характеру, зокрема щодо прийому тих чи інших препаратів, може давати тільки фахівець. Якщо у вас виникли проблеми зі здоров׳‏ям, зверніться до лікаря.