Пам'ятав, пам'ятав - і забув: 8 порад для покращення пам'яті

Здоров'я

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Способи покращити пам'ять. Фото: palmira-mental.com.ua

Підказки, як нічого не забувати

Іноді наша пам’ять може грати з нами в ігри. Здається, все пам’ятаєш, а через хвилину не можеш згадати навіть страви на сніданок. Існують способи покращити запам’ятовування самостійно.

Коли люди зіштовхуються з тим, що починають забувати речі, вони намагаються знайти спосіб покращити пам’ять. Які способи діють найефективніше, розповідає goodhousekeeping.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нейробіолог Ліза Генова пояснює, що наші органи чуття піддаються впливу великої кількості інформації та емоцій кожного дня.

Якщо ми не спимо 16 годин на добу, це багато секунд для того, щоб бачити, чути, нюхати, відчувати. Ваш мозок сприймає все, що ви сприймаєте і на що звертаєте увагу, і перекладає це на неврологічну мову. І ця інформація, яка зберігається та стає активною в різних місцях вашого мозку, тепер вплетена в єдиний шаблон неврологічної активності,
- зазначає нейробіолог.

Тому ми маємо мати можливість отримати цю інформацію за допомогою шаблону, нейронного ланцюга, який з’єднує різні частини мозку. Ці речі пов’язані між собою і й стають єдиною річчю, яку можна сприймати як спогад — і якщо ми хочемо мати можливість згадати це, тоді нам потрібно мати можливість повторно активувати цей нейронний ланцюг. І це досвід запам’ятовування.

Чому не вдається запам’ятовувати речі

Деякі причини складності запам’ятовування пов’язані зі швидкістю з якою проходять наші дні та багатьма завданнями, які ми прагнемо розв’язати одночасно. Недосипання та малорухливий спосіб життя також може мати вплив на запам’ятовування.

Як навчитися запам’ятовувати

Користуйтеся підказками навколо себе. Наша робоча пам’ять налаштована на те, щоб утримувати речі лише протягом 10-15 секунд. Тому підказки у робочому середовищі спрямовані допомогти пригадати потрібне цієї миті.

Наш мозок обходить оперативну пам’ять лише тоді, коли щось є значущим, емоційним, несподіваним або новим, це абсолютно нормально, адже нам немає потреби запам’ятовувати усі дрібниці.

Зверніть увагу. Увага — це золотий квиток пам’яті, — каже Генова. Це перший важливий інгредієнт для запам’ятовування всього, що минуло цієї миті. Спробуйте бути уважними та приділяти чомусь увагу — навіть скажіть це вголос, це допоможе створити спогад.

Записуйте. Коли ми записуємо слова, то залучаємо іншу частину мозку, ніж тоді, коли просто промовляємо їх вголос. Наш мозок не створений для того, щоб запам’ятовувати, що потрібно зробити пізніше, Це називається проспективною пам’яттю, і вона повна помилок і забування, тому записування є чудовою практикою, яка дозволяє краще запам’ятати те, що ми написали.

Не варто чекати, що мозок запам’ятає все, що треба зробити пізніше, пам’ять вимагає, щоб точна правильна підказка була доступна в точно потрібному місці, тому запис - це найкращий варіант.

У 2014 році було проведене дослідження, яке виявило, що студенти значно краще запам’ятовують записану інформацію, ніж набрану на комп’ютері, адже під час запису мозок кодує і обробляє отримане.

Ефект протеже. Зазвичай, ми докладаємо більше зусиль, щоб навчити чомусь когось іншого. До того ж навчаючи когось ми зміцнюємо інформацію у власному мозку.

Використовуйте візуальні посилання. Щось запам’ятати буде простіше, якщо встановити зв’язок. Наприклад, у вас зустріч на 14.00. Щоб не забути про неї уявіть клієнта, який сидить на годиннику, що показує цей час.

Розпорядок дня важливий. Наприклад, якщо ви часто забуваєте ключі від машини і змушені повертатися. Тому, коли прийдете додому покладіть їх на те саме місце.

Поділяйте інформацію на частини. Що б ви не намагалися запам’ятати, розділіть це на частини інформації.

Покращити пам’ять допоможе зміна способу життя. Фізична активність корисна для пам’яті. Здоровий сон має позитивний вплив на запам’ятовування, як і відсутність стресу, правильно збалансоване харчування та не виконування кількох справ одразу.

Коли варто звернутися до лікаря

Якщо ви постійно помічаєте і звертаєте увагу на свою забудькуватість протягом дня, рідні стурбовані вашою поведінкою, якщо ваша втрата пам’яті пов’язана зі зростаючою плутаниною, потрібно звернутися до лікаря. Існують когнітивні та неврологічні тести, які можуть визначити, чи є у вас більш серйозна медична ситуація.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про чудові способи запам’ятовувати інформацію. Вони допоможуть вбирати все, як губка.

Важливо

Вся інформація медичної тематики та інформація, що стосується здоров׳‏я, розміщена на сайті Хочу.ua, має виключно інформаційний характер і не є медичними порадами. Будь-які поради медичного характеру, зокрема щодо прийому тих чи інших препаратів, може давати тільки фахівець. Якщо у вас виникли проблеми зі здоров׳‏ям, зверніться до лікаря.