Технічно - фрукт, а на смак як овоч: корисні властивості гарбуза для організму

Дієти та харчування
672

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Користь гарбуза для організму. Фото створене ШІ, Хочу!

Осінь - це сезон для страв з гарбуза

Технічно гарбуз є фруктом, оскільки він походить із частини (зав’язі) квітучої рослини, ботаніка визначає гарбуз як ягоду, але багато людей вважають його овочем через його пікантний смак, який можна вживати навіть у сирому вигляді. Гарбуз можна навіть консервувати та насолоджуватися цілий рік та найкраще його вживати у сезон.

Гарбуз має безліч корисних елементів та переваг для організму. У давнину гарбуз був у складі древнього приворотного зілля, ним лікували веснянки, вживали від безсоння та вважали потужним афродизіаком. Про всю користь для організму розповідає доктор медичних наук Зілпа Шейх для webmd.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Гарбузи надзвичайно поживні та мають у складі багато білків, вуглеводів, каротиноїдів, вітамінів та мінеральних речовин. Зараз відомо понад 200 їстівних сортів цієї рослини.

Переваги гарбуза для організму

✅Багаті бета-каротином, який організм перетворює на вітамін А. Він захищає від мікробів, допомагає добре функціонувати серцю, ниркам, легеням.

✅Надзвичайно корисний для здоров’я та зволоження шкіри.

✅Альфа-каротин у гарбузі може допомогти уповільнити процес старіння. 

✅Приймання гарбузового екстракту всередину або нанесення його на шкіру може разом з іншими методами лікування лікувати контактний дерматит.

✅Гарбузова олія є традиційним засобом від екземи, який зменшує пошкодження шкіри.

✅Гарбуз - “чемпіон” за вмістом заліза.

✅Вживання гарбуза корисне для зору. Вітамін А також підтримує інші частини ока, такі як рогівка, яка фокусує світло, щоб ви могли чітко бачити.

✅Підтримує здоров'я серця. Клітковина в гарбузі також може грати роль у зниженні артеріального тиску, а також холестерину. 

✅Імунітет. Споживання гарбуза може допомогти впоратися з хворобами, знизити частоту захворювань і швидше одужати від інфекцій.

✅Володіє неймовірним набором корисних речовин, вітамінів і мікроелементів:

• натрій;
• калій;
• селен;
• кальцій;
• вітаміни груп А, Е, К, F, С, PP і D;
• залізо;
• магній;
• сірка;
• йод;
• кобальт;
• цинк;
• фосфорна, лінолева і кремнієва кислоти;
• фітостероли.

Чи корисний гарбуз для схуднення?

Вживання гарбуза та додавання його до раціону сприяє схудненню, адже у ньому мало калорій та надзвичайно багато клітковини, яка насичує організм, знижує апетит і споживання їжі, стимулює регулярне випорожнення, знижує рівень цукру та холестерину в крові та покращує засвоєння мінералів у кишківнику, і все це може сприяти контролю ваги. 

Чи можна їсти сирий гарбуз?

Можна вживати у сирому вигляді, додавати його в салати та смузі, але ретельно вимити перед споживанням.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Гарбуз універсальний, може поєднуватися практично з усіма продуктами в несолодкому і солодкому вигляді. Він смакує у тандемі з ягодами, екзотичними фруктами та овочами. З нього готують каші з додаванням круп або без них, гарячі страви з м'ясом, тушкованими овочами, зеленню або грибами. Супи-пюре, запіканки, начинки для пирогів, равіолі, млинців, варення, кекси, мармелад, пюре, цукерки, цукати, рахат-лукум, пастила та джеми.

Важливо

Вся інформація медичної тематики та інформація, що стосується здоров׳‏я, розміщена на сайті Хочу.ua, має виключно інформаційний характер і не є медичними порадами. Будь-які поради медичного характеру, зокрема щодо прийому тих чи інших препаратів, може давати тільки фахівець. Якщо у вас виникли проблеми зі здоров׳‏ям, зверніться до лікаря.