Акне, зайва вага та стрес: які наслідки має підвищений рівень кортизолу та що це взагалі таке

Здоров'я

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Що таке кортизол. Фото: instagram.com/brit_harvey

Розповідаємо, як кортизол впливає на наше здоров'я та красу

Ми часто ділимось з вами корисними порадами для здоров’я. Розповідаємо, чому варто записатись на масажу та як зменшити набряки. В цьому матеріалі ми поговоримо про кортизол та його вплив на наше тіло, який, на жаль, буває вельми негативним.

Якщо ви наче і слідкуєте за своїм харчуванням та займаєтесь спортом, а ваше тіло ніяк не змінюється, проблема може ховатись в іншому… А саме в тому, що ви маєте підвищений кортизол. Цей гормон, точніше його надлишок, негативно впливає не тільки на нашу красу, а й загалом на стан здоров’я.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Напевно про кортизол — гормон, який часто називають гормоном стресу — вже чули всі. Він має значний вплив на наше фізичне та психічне здоров’я. Але які саме функції він виконує та чому іноді нашкодити нам. Про це розповіла ендокринологиня Діна Крилова.

Як виробляється кортизол? З’являється він не просто так. Це реакція на стрес, яка має нам допомагати.

Ось як це працює. Коли ми відчуваємо стрес, наприклад, через важливу подію, або хвилюємось через те, що хлопець зрадить, наші наднирники починають виробляти кортизол разом з іншими гормонами стресу, такими як пролактин, адреналін і норадреналін.

Як кортизол впливає на наше здоров’я та красу?

  1. Реакція на стрес: Кортизол допомагає організму мобілізуватися і діяти в складних ситуаціях.

  2. Регуляція артеріального тиску: Він підвищує тиск і частоту серцебиття.

  3. Підвищення рівня глюкози: Кортизол сприяє виробленню глюкози з білків у печінці, знижує інсулін і розщеплює жирові тканини, що збільшує рівень цукру в крові.

  4. Пригнічення запалення: Кортизол є основою для медикаментів, як-от дексаметазон або преднізолон, що використовуються для зниження запалення.

  5. Старіння: Він сповільнює вироблення колагену, еластину та гіалуронової кислоти, що може призвести до появи зморшок.

  6. Акне: Підвищений рівень кортизолу може збільшувати жирність шкіри, сприяючи появі висипань.

  7. Набір ваги: Високий рівень кортизолу підвищує апетит, особливо до солодкого, що може призвести до зайвої ваги. Це пов’язано з тим, що організму потрібна глюкоза для швидкої реакції на стресові ситуації.

Як знизити рівень кортизолу?

  • Дотримуйтесь збалансованого харчування.

  • Справляйтесь зі стресом через медитацію, релаксацію, масаж та інші методи, які допомагають вам заспокоїтись.

  • Не забувайте про здоровий сон. Кортизол знижується під час відпочинку.

  • Зберігайте баланс між роботою та відпочинком.

  • За необхідності зверніться до психотерапевта.

Кортизол є важливим для нашого життя, але його надлишок, особливо при хронічному стресі, може завдати шкоди. Тож важливо підтримувати рівень цього гормону в нормі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також радимо вам дізнатись про те, що треба робити при сонячному опіку. Ми розповіли про основні симптоми, небезпеку та випадки, коли треба звертатися до лікаря.

Важливо

Вся інформація медичної тематики та інформація, що стосується здоров׳‏я, розміщена на сайті Хочу.ua, має виключно інформаційний характер і не є медичними порадами. Будь-які поради медичного характеру, зокрема щодо прийому тих чи інших препаратів, може давати тільки фахівець. Якщо у вас виникли проблеми зі здоров׳‏ям, зверніться до лікаря.