План "схуднення за тиждень": як реалізувати його в домашніх умовах?

Дієти та харчування

Катерина Грисюк

Журналістка

Схуднути за тиждень - можливо: ділимося секретами. Фото: pixabay.com

Різке схуднення може нанести шкоду організму. Тому розкажемо, як можна стати стрункою, залишаючись при цьому здоровою.

Голодування завжди викликає погане самопочуття. А також, втрачаючи вагу, ви можете помітити складки на спині. Тому, перш за все, треба подбати про те, щоб раціон був збалансованим.

Ось чому відбувається саме так: за стан шкіри відповідає білок, тож не варто мучити себе жорсткими дієтами саме через те, що вага піде, але ваш зовнішній вигляд буде бажати кращого. І це стосується як тіла, так, на жаль, і обличчя. 

Профільний сайт Woman&home радить дотримуватись найпростіших принципів, що допоможуть досягти результату, яким ви будете пишатися перед собою та подругами. Про них — далі у нашому матеріалі!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як схуднути швидко

Щоб схуднути протягом тижня, вам потрібно швидко створити дефіцит калорій. Це єдиний спосіб. Можна спалювати до 2000 калорій на день, залежно від різних особистих факторів, як описано нижче.

Як швидко схуднути і не зірвати собі здоров’я. Фото: pixabay.com

🥕 Стежте за своїми калоріями

Скільки калорій у продуктах, можна побачити на етикетках. Їжте з дефіцитом калорій і відстежуйте їх протягом тижня. Якщо харчуєтесь у ресторані: в меню, як правило, можна побачити, скільки калорій у стравах. Але все-таки краще готувати самостійно (хоча б увесь час, поки худнете). 

🥕 Тренування — найкращий шлях до стрункості

Вправи можуть бути корисні для тих, хто хоче досягти дефіциту калорій, бо м’язи вашого тіла подібні до двигуна: потужніший спалює більше. Починайте з ходьби, плавання та прогулянок протягом 20-30 хв на день. Знайдіть компанію. Зараз це можна зробити навіть на сайтах знайомств. 

🥕 Просто продовжуйте рухатися

Ми спалюємо багато калорій, просто рухаючись протягом дня. Зробіть прибирання під музику, вирушайте на прогулянку, ходіть сходами. Абонемент на фітнес не потрібен. Можете навіть допомогти комусь із родичів поратися на ділянці. А вони вам ще й корисних овочів за це дадуть, щоб віддячити за працю.

🥕 Уникайте жорстких дієт

Спочатку ви можете побачити, як цифри на терезах падають, але у вас набагато більше шансів переїдати наприкінці тижня — доводить дослідження. Варто знати про те, що тяга до надмірного переїдання, яка у вас може з’явитися, зведе зусилля нанівець. 

У блозі медичної клініки Інто-Сана є поради, які продукти краще додати до раціону:

Попри солодкість, в ананасі всього 48 ккал на 100г. На 100г імбирного кореня доводиться 80 ккал. У 100г селери - 32 ккал, в 100г грейпфрута - 42 ккал. Ананасову, грейпфрутову або селерову монодієти лікарі рекомендують використовувати для розвантаження: рекомендовано вживати обраний продукт протягом тільки одного дня на тиждень, але не частіше. По закінченні курсу таких дієт дійсно можна позбутися кількох кілограмів. Майте на увазі, що розвантажувальні дні протипоказані людям з виразковою хворобою шлунка і дванадцятипалої кишки, гастритами з підвищеною кислотністю, ентеритами, колітом, при печії, захворюваннях сечостатевої системи, печінки, жовчного міхура та підшлункової залози та ін.
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

🥕 Вибирайте корисні закуски

Деякі перекуси можуть бути корисним інструментом для контролю рівня цукру в крові. Наприклад:

  • Нежирне м’ясо, салати з ним

  • Яйця

  • Сир

  • Йогурт

  • Кефір

  • Нежирна риба

  • Зелені салати

  • Кабачки

  • Баклажани

  • Ягоди

  • Яблука

Як пишуть на сайті клініки ОнКлінік, прикладом простої збалансованої дієти для схуднення є середземноморська. Основу раціону мають становити фрукти, овочі, боби, горіхи. Хліб та макарони — тільки цільнозернові. Також має бути у раціоні нежирна риба. Звичайно, смаження під забороною, тому важливо правильним способом готувати страви. Дуже сприятливими для зменшення ваги є кисломолочні продукти. 

🥕 Пийте звичайну воду: чай, кава, соки не рахуються

Згідно з дослідженням, питна вода збільшує кількість спалюваних вами калорій у стані спокою на 30%. Цей ефект триває 10 хв. А також вода заповнює шлунок, тому набагато менше хочеться їсти. Недостатнє споживання води призводить до здуття, дискомфорту, закрепів. 

🥕 Харчуванню перед телевізором — ні!

Приймання їжі у стані відволікання може погіршити травлення та секрецію гормонів ситості. Треба зосередитися безпосередньо на вживанні їжі та ретельно її пережовувати. Фіксуйте момент, коли наїлися. 

🥕 Будьте уважні до деталей

Додані до дієтичних продуктів, а цукор — до напоїв, зводять зусилля зі схуднення нанівець. Варто відмовитись від алкоголю чи перейти на низькокалорійний. Їжте білий йогурт без додатків. Але знов-таки, результат може бути з часом. Інколи тижня-двох-трьох мало. 

🥕 Шукайте альтернативу

Наприклад, звичайний хліб можна замінити на цільнозерновий або на заквасці. Можна також споживати знежирені продукти. Але не слід зовсім відмовлятися від того, що ви любите, оскільки це негативно вплине на психологічний стан. 

🥕 Знайдіть компанію

Знайдіть людину з такою метою, як і у вас. Це буде мати вирішальне значення, оскільки ви будете підбадьорювати одне одного. Коли тренується і правильно харчується вся родина, діти переймають корисні звички. 

🥕 Висипайтеся

Сон відіграє фундаментальну роль у контролі ваги. Якщо погано спите, зверніться за порадою до сімейного лікаря. 

Чи варто намагатися схуднути за тиждень

При швидкому схудненні ви можете знову набрати вагу, а також сила ваших м’язів зменшиться. Так, дослідження показало, що ті, хто втратив 5% ваги свого тіла за 5 тижнів через дефіцит калорій, втратили менше жиру і більше м'язової маси та ваги води порівняно з тими, хто втратив цю вагу протягом 4 місяців. З віком ми й так втрачаємо м’язи, тому варто все-таки тричі подумати: навіщо худнути настільки швидко?

Які проблеми зі здоров’ям бувають, коли обираєте надто швидкий темп схуднення?

Дуже швидке схуднення викликає головний біль, випадіння волосся, втому та закрепи, тому все потрібно робити з турботою про себе, а не про цифру на вагах. Інколи, коли ви вимушено звертаєтеся з цими проблемами до лікаря, робите купу аналізів, причина може бути саме у тому, що ви худнули неправильно. 

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також на нашому сайті дізнавайтеся, що таке процент жиру в організмі і коли його варто намагатися скоригувати. Як це зробити — розповідаємо у цьому матеріалі!

Важливо

Вся інформація медичної тематики та інформація, що стосується здоров׳‏я, розміщена на сайті Хочу.ua, має виключно інформаційний характер і не є медичними порадами. Будь-які поради медичного характеру, зокрема щодо прийому тих чи інших препаратів, може давати тільки фахівець. Якщо у вас виникли проблеми зі здоров׳‏ям, зверніться до лікаря.