Лікування алкоголізму методом кодування: найпоширеніші види, переваги та підготовка до такого методу

Здоров'я

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Кодування від алкоголю. Фото: adomed.org

Кодування від алкозалежності може бути кількох видів

З проблемою алкоголізму зіштовхуються у багатьох сім’ях. Як це не таїти, але таке поширене захворювання потребує лікування. Головне, щоб людина усвідомила самостійно і погодилася на лікування, адже безпечної дози алкоголю - не існує.

Найпоширенішим методом лікування від алкозалежності є кодування. Його мета - створити в алкозалежної людини психологічний або фізичний бар'єр, який перешкоджатиме хапатись за стакан та сформувати впевненість, що вживання алкоголю призведе до серйозних наслідків для здоров’я чи життя. Які є види кодувань та про переваги кожного методу, розповідає лікар вищої категорії психіатр-нарколог Царук Євген Григорович.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Кодування від алкоголю - ц комплекс психотерапевтичних та медикаментозних заходів, які формують в алкозалежної людини стійке небажання або страх перед вживанням спиртних напоїв. 

Варто зазначити, що кодування не є панацеєю, воно лише допоможе алкоголіку не пити деякий час, а для повного одужання потрібно пройти комплексне лікування під контролем спеціаліста чи у клініці, що спеціалізується на таких питаннях. Людина, яка лікується від алкоголізму крім детоксикації та кодування має пройти курс реабілітації, отримати психологічну підтримку та соціальну адаптацію.

Переваги кодування від алкоголю

  1. Швидко встановлює бар'єр між пацієнтом і алкоголем та надає час для інших форм лікування й реабілітації.

  2. Стримує пацієнта від алкоголю. Наприклад, медикаментозне лікування дає розуміння, що при випиванні буде погане самопочуття. А психотерапевтичне кодування від алкоголю зміцнює бажання людини боротись із залежністю.

  3. Розриває звичний цикл життя алкоголіка та спільно з реабілітацією допомагає йому заповнити прогалини, знайти нові життєві сенси й захоплення.

  4. Створює атмосферу для родичів і близьких, коли їм хочеться підтримувати алкозалежну людину в її намірі не пити.

  5. Покращує здоров’я алкоголіка, поки він утримується від вживання спиртних напоїв.

Кодування працює, коли пацієнт має мотивацію покинути пити, воно діє при легких та середніх стадіях, а от при важких може не подіяти.

Найпоширеніші види кодування від алкоголю

Стресово-емоційний метод Довженка

Один з найефективніших методів, розроблений українським лікарем-наркологом Олександром Довженко. Активно використовується в медицині з 1985 року.

Полягає у потужному гіпнотичному впливі, коли після сеансу 92% алкоголіків повністю втрачають інтерес до будь-яких спиртних напоїв на певний період часу, адже під час сеансу лікар навіює огиду до спиртного.

Цей метод має чотири ключові вимоги:

  1. психотерапевтичний сеанс проводиться виключно профільним фахівцем;

  2. у пацієнта повинна бути сильна мотивація кинути пити;

  3. протягом 4-5 днів перед сеансом не можна вживати алкоголь;

  4. кодування відбувається на визначений період, мінімально — на один рік.

При цьому методі пацієнта не занурюють у гіпнотичний сон, він перебуває у свідомості. Зазвичай вистачає 1 сеансу, у деяких випадках - 2-3.

Кодування від алкоголізму гіпнозом

Пацієнта вводять в стан гіпнотичного сну, під час якого на підсвідомому рівні блокується тяга до алкоголю. Методика потребує кількох сеансів і є лише додатковою терапією в рамках основного курсу лікування в наркології.

Протипокази лікування гіпнозом:

  • тяжкі черепно-мозкові травми;

  • епілепсія;

  • судоми різного походження;

  • захворювання серцево-судинної системи;

  • стан алкогольного сп'яніння.

Медикаментозне “кодування”

Цей метод ще називають “підшивкою”. Суть полягає у тому, що під шкіру, під лопатку, у вену чи внутрішньом'язово в сідниці вводять спеціальні медикаменти, які блокують алкоголь. Якщо пацієнт вип’є алкоголь - він буде мучитися від болю та реакціями небезпечними для життя. Тому саме цей страх стримує людину від вживання.

Медпрепарат та його лікарська форма підбираються індивідуально, враховуючи загальний стан пацієнта та його побажання щодо очікуваного ефекту. Наприклад, захисна дія може тривати 3, 6 місяців або й кілька років.

Протипоказання “підшивки”

  • вік понад 55 років;

  • серцева недостатність;

  • психічні розлади;

  • хронічні захворювання, які вимагають постійного приймання ліків;

  • вірусні захворювання у гострій формі;

  • стан алкогольного сп’яніння.

Підготовка пацієнта до кодування від алкоголізму

Будь-який метод починається з детоксикації. Більш успішне лікування проходить у період ремісії, коли пацієнт кілька днів не вживає спиртних напоїв.

Наркологи можуть проводити виведення з запою і вдома. Процедура детоксикації крапельницями триває від 45 хвилин до 1,5 години, залежно від самопочуття пацієнта. Після неї лікар призначає 2-3-денний курс лікування для повного виведення токсинів, а через 3-7 днів можна розпочинати кодування від алкоголю.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали, які ліки ні в якому разі не можна змішувати алкоголем. У таких випадках можуть виникнути непередбачені негативні реакції.

Важливо

Вся інформація медичної тематики та інформація, що стосується здоров׳‏я, розміщена на сайті Хочу.ua, має виключно інформаційний характер і не є медичними порадами. Будь-які поради медичного характеру, зокрема щодо прийому тих чи інших препаратів, може давати тільки фахівець. Якщо у вас виникли проблеми зі здоров׳‏ям, зверніться до лікаря.