Не просто улюблені гаджети, а розплідники бактерій: чому потрібно ретельно очищати свої пристрої

Здоров'я

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Мікроби на гаджетах. Фото: rbc

Гаджети, якими ми часто користуємося дають прихисток колоніям бактерій

Люди користуються своїми гаджетами у будь-якому місці протягом дня. Навіть у ліжку неможливо відмовитися від гортання смартфона чи прослуховування музики через навушники. А як часто ви звикли очищати свої пристрої, адже робити це слід регулярно і не рукавом сорочки.

Пристрої постійно накопичують у собі пил, бруд та мікроби. CloudZero провело дослідження і виявило, що навушники, ноутбуки, клавіатури та телефони, накопичують тисячі колоній бактерій.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Для визначення того, скільки бактерій накопичується на наших пристроях, вони взяли мазки з мобільних телефонів, ноутбуків, навушників, клавіатур і комп’ютерних мишок. Ці зразки були відправлені в лабораторію для аналізу, щоб визначити кількість мікробів, присутніх на наших повсякденних технічних гаджетах. Потім ці результати порівняли з рівнем бактерій на сидіннях унітазів, сміттєвих баках і поверхнях громадського транспорту.

Де найбільше колоній мікробів

  1. 1073 - навушники

  2. 645 - ноутбук

  3. 425 - унітаз

  4. 408 - комп'ютерна миша

  5. 237 - клавіатура

  6. 190 - поручні в автобусі

  7. 187 - телефон

Для порівняння - на сміттєвому баку кількість бактерій близька до 1100 колоній, а на ручці громадського автобуса - 190, це у 5 разів менше, ніж у навушниках.

Як зменшити кількість бактерій на ваших пристроях

Експерти рекомендують чистити гаджети регулярно та дезінфікувати їх м'якими серветками з мікрофібри та безпечними для електроніки засобами для чищення. При очищенні телефону його необхідно вимкнути та зняти чохол, щоб дістатися до важкодоступних місць. Клавіатуру перевертати та вистукувати, для миші слід використовувати злегка вологу тканину, уникаючи потрапляння рідини всередину пристроїв, щоб запобігти пошкодженню електроніки.

Доктор Марія Кнобель, медичний директор Medical Cert UK, поділяє важливість очищення ваших технічних пристроїв:

Технічні пристрої, такі як смартфони, часто торкаються до них і розміщуються на різних поверхнях — столах, стійках, громадському транспорті та ванних кімнатах — збираючи мікроби, які легко переносяться на наші руки та обличчя. Пристрої слід чистити щодня, щоб мінімізувати ризик інфекцій, таких як застуда, грип або акне, особливо для тих, хто веде активний спосіб життя і регулярно піддає свої телефони впливу різних середовищ. У сезони застуди та грипу технічні пристрої можуть утримувати віруси до 24 годин, що підвищує ризик передачі. Регулярне очищення має вирішальне значення, особливо якщо пристрої використовуються спільно з іншими, щоб запобігти поширенню мікробів вдома чи на роботі,
- наголошує Марія Кнобель.
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, чи безпечні для людини бездротові навушники. Можливо варто відмовитися від такого гаджета.

Важливо

Вся інформація медичної тематики та інформація, що стосується здоров׳‏я, розміщена на сайті Хочу.ua, має виключно інформаційний характер і не є медичними порадами. Будь-які поради медичного характеру, зокрема щодо прийому тих чи інших препаратів, може давати тільки фахівець. Якщо у вас виникли проблеми зі здоров׳‏ям, зверніться до лікаря.