Нова субкультура заполонила Україну: що варто знати про квадроберів і що таке "квадробіка"

Фітнес

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Квадробери в Україні. Фото з відкритих джерел

Квадробери — це люди, що наслідують поведінку тварин

Останнім часом соцмережі заполонили відео дітей та підлітків в масках з мордами тварин і накладними хвостами, які пересуваються навкарачки. Дедалі частіше їх можна зустріти на вулицях міст. Звідки походить цей тренд та чи має він відношення до спорту, розбираємося далі.

Субкультура квадроберів з’явилася у 2020-х роках. Це переважно діти та підлітки, які не змагаються у фізичних вправах на швидкість, але використовують тематичний реквізит, такий як маски, рукавички у формі лапок, штучні хвости, та імітують зовнішність та спосіб пересування тварин, пише Вікіпедія.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Квадробери в Україні. Фото: is.dp.ua

Існують схожі до квадроберів субкультури: фурі - імітують зовнішність героїв мультфільмів, звірят, що схожі на людей; теріантропи - люди, які вважають, що мають душу тварини; хобіхорсери - учасниками спортивного руху, що відтворюють кінні перегони за допомогою саморобних дерев’яних паличок.

Квадробери в Україні. Фото: antikor.com.ua/

Квадробіка: історія виникнення

Засновником субкультури вважається японець Кенічі Іто, який зазнав багато глузувань дитинстві через схожість з мавпою. Він почав активно вивчати особливості мавп і бігав навкарачки постійно покращуючи свої результати.

Його особлива техніка бігу занесена до Книги рекордів Гіннесса та привернула увагу американських фітнес-тренерів, що започаткували тренування “в стилі тварин”, які поєднували пілатес, йогу, стретчинг. Цей тип фізичних вправ отримав назву “квадробіка”. Сама назва "квадробіка" - це латинське "quattuor" (чотири) і англійське "aerobics" (аеробіка).

Квадробери в Україні. Фото: vechir.media/

Квадробери зараз

Спочатку квадробіка справді була тільки видом фізичних вправ та спортивним мистецтвом, а зараз перетворилася на сучасну молодіжну течію. Пародіювання поведінки тварин допомагає квадроберам знімати стрес, самовиражатися та цікаво проводити вільний час.

В Україні та за кордоном люди пересуваються на чотирьох кінцівках у публічних місцях, доповнюючи це особливою стилізацією, образом тварин — масками, костюмами, лапами, хвостами та імітуючи звуки тварин.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про нові фітнес-тренди 2024 року. До чого варто підготуватися розпочинаючи здоровий спосіб життя, дізнавайтеся тут.