Рукола: чим корисна та небезпечна смачна зелень

Дієти та харчування

Тамара Черкасова

Журналістка

Унікальна рослина з гострим смаком та безліччю застосувань у кулінарії. Але популярна вона не лише серед кулінарів, а й серед тих, хто дотримується здорового харчування. Чому? Редакція Хочу дізналася на це запитання.

Рукола: короткий огляд

Руккола (Eruca sativa) - зелений листовий овоч, що належить до сімейства Brassicaceae або гірчичних рослин, який росте в Південній Європі, Індії, Ірані, Північній Африці та Пакистані.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Рукола – джерело багатьох корисних рослинних сполук, які мають антиоксидантні властивості. Доведено , що антиоксиданти захищають організм від окислювального стресу – процесу, який може призвести до пошкодження клітин та захворювання.

Рукола також багата сірковмісними сполуками, глюкозинолатами. Подрібнення руколи активує механізм, який розщеплює глюкозинолати на іншу сполуку, ізотіоціанати , які мають потужну антиоксидантну та протизапальну дію. Крім того, в руколі містяться і антиоксиданти- флаваноли - кверцетин, кемпферол і глікозид ізорамнетин.

Дослідження показали, що споживання продуктів з високим вмістом глюкозинолатів і флавонолів забезпечує захист від низки захворювань, включаючи деякі види раку та хвороби серця.

Корисні властивості руколи

Рукола належить до сімейства хрестоцвітих овочів. Результати десятиліть наукових досліджень показують, що люди, які дотримуються дієти з високим вмістом овочів сімейства хрестоцвітих, менш схильні до розвитку хронічних захворювань, таких як рак.

Ще одне дослідження показало , що вживання руколи знижує ризик розвитку раку підшлункової залози на 7-15%, а раку підшлункової залози – на 40%.

Більше того, рукола знижує ризик розвитку серцевих захворювань, діабету та багатьох інших поширених захворювань.

Рукола: протипоказання

Існує не так багато ризиків або небезпек, пов'язаних із вживанням в їжу руколи. Але рукола, як і будь-що на нашій планеті може викликати алергію.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також руколу не рекомендується вживати людям, які приймають ліки, що розріджують кров. Споживання надто великої чи надто малої кількості вітаміну К, що міститься в цій зелені, може негативно впливати на роботу препаратів.

Важливо: вся інформація медичної тематики та інформація, що стосується здоров'я, розміщена на сайті Хочу.ua, має виключно інформаційний характер і не є медичними порадами. Будь-які поради медичного характеру, зокрема щодо прийому тих чи інших препаратів, може давати тільки фахівець. Якщо у вас виникли проблеми зі здоров'ям, зверніться до лікаря.

Раніше ми писали про користь та шкоду імбиру . Цей, здавалося б, ідеальний для здорового харчування продукт має багато протипоказань.