Харчування у спеку: що їсти, щоб не почувати зле, коли за вікном дуже гаряче

Дієти та харчування

Богдана Карц

Головна редакторка

Коли за вікном +30 і навіть більше, багато людей воліють замість порції ситної їжі випити прохолодний коктейль чи просто крижаної води. Раніше ми розповідали, як охолодити напій за лічені хвилини, а тепер розкажемо, що краще їсти у спеку, якщо відчуття голоду не покидає вас у такі моменти.

Як зауважує нутриціолог і health coach Оксана Соколова , у спеку організм все одно має певні базові потреби у харчуванні, які потрібно забезпечити, якщо ви  хочете гарно почуватися. І якщо ви раптом думаєте, що з’їсти порцію морозива або пити багато холодних газованих напоїв - дуже хороший варіант, мусимо вас засмутити: це зовсім не так! Що їсти й пити у спеку, а від чого краще відмовитися, розповідає профільне видання Health is Wealth .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Найважливіше - це водний баланс

Пам’ятайте, що найважливіше для організму людини - за будь-якої погоди отримати достатню кількість води. Втім, у спекотну погоду потреба у кількості води зростає, адже саме підтримуючи гарну гідратацію, ми дозволяємо своєму тілу виробляти достатньо енергії, аби воно могло “безболісно” пережити високі температури.

Нутриціолог та health coach Оксана Соколова

Пийте багато води, чистої води, з фруктами, ягодами та овочами. Якщо хочеться чогось більше схожого на коктейль або солодку шипучку, можна пити чисту газовану воду з великою кількістю лимона,

— говорить Оксана Соколова.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чого у спеку їсти не варто: повний перелік

  • Не їжте багато важкої їжі. Річ у тім, що під час перетравлення їжі наш організм виділяє тепло. Тому, вживаючи ситні жирні продукти у спеку, ще й у великій кількості, ви робите собі гірше.

  • Під умовною забороною у спеку - продукти з високим вмістом білка (наприклад, м’ясо), цукор та продукти з високим ступенем обробки . Замініть їх на ті, які легко засвоюються організмом.

  • У спекотні дні виключіть із раціону кофеїн та алкоголь . Як зауважує нутриціолог, напої з великою кількістю кофеїну (в т.ч. й енергетичні напої), зневоднюють наш організм через свій сечогінний ефект. Такий же має і алкоголь.

  • Не піддавайтеся бажанню з’їсти чи випити щось дуже холодне. Йдеться про морозиво, молочний коктейль чи будь-який інший напій з льодом, які подарують лише тимчасове полегшення, знизивши температуру організму зсередини і просто зробивши вас млявими.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що їсти у спеку: список найкращих продуктів для літа

Фото: freepik

На їжу припадає від 20-30% рідини, яка споживається нашим організмом. Тому краще ретельно підбирати те, що збираєтеся з’їсти. Найкращими варіантами для спекотної погоди будуть:

  • Фрукти та овочі (полуниця/малина, огірки, кабачки, цвітна капуста, зелений перець, помідори, селера, листя салату, кавун/диня, редис). Однак не забувайте про важливе правило споживання фруктів та ягід: їсти їх варто лише у першій половині для за 20 хв до сніданку або ж обіду - по 200-250 г за раз. А от ввечері ці продукти їсти не бажано, особливо кавун та полуницю, зауважує health coach Оксана Соколова.

  • Рагу і супи . Суп - це взагалі ідеальна страва для спекотних днів, наголошує нутриціолог.

  • Гостра їжа.  Щодо цього пункту Оксана Соколова пояснює:

Додати спецій у спеку може здатися ще божевільнішим. Але насправді спеції можуть збільшити ваш комфорт. “Термогенні” продукти, до яких відносяться спеції, підвищують температуру тіла, оскільки запускають метаболізм. А це сприяє потовиділенню, що має охолоджуючий ефект.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що їсти на вечерю, коли спекотно

Оскільки на вечір стає прохолодніше, відчуття голоду влітку наздоганяє нас саме по завершенню робочого дня - перед сном. Пам’ятайте, що ввечері краще не їсти червоне м’ясо та вуглеводи, які підвищують інсулін. Ліпше з’їсти на вечерю салат, овочевий суп або ж легкий білок у вигляді риби, морепродуктів чи банально яєць.

Важливо: вся інформація медичної тематики та інформація, що стосується здоров'я, розміщена на сайті Хочу.ua, має виключно інформаційний характер і не є медичними порадами. Будь-які поради медичного характеру, зокрема щодо прийому тих чи інших препаратів, може давати тільки фахівець. Якщо у вас виникли проблеми зі здоров'ям, зверніться до лікаря.

Раніше ми також розповідали про 5 правил пиття чаю від нутриціолога з Індії. Експертка розповіла, як правильно пити чай, щоб потім не потовстіти.